"Saxos annoncekampagne var ikke min kop te - jeg synes, der var for meget forklaring og for meget knæfald i forhold til kritikken. Og så kostede den i øvrigt millioner af kroner, som gik til de aviser, der havde svinet os til," sagde Kurt Larsen, bestyrelsesformand i DSV og Saxo Bank til mig, da jeg interviewede ham til Nyhedsbrev for Bestyrelser
Det er præcis to år siden du stoppede som topchef i DSV?
”Ja, og jeg havde timet det godt, for jeg forlod selskabet på en all time high. Så jeg kan sige til min efterfølger, Jens Bjørn Andersen: Hvad pokker går I og laver - det er ikke som dengang jeg var direktør...”
Og så blev du bestyrelsesformand...
”Ja, til min egen forbavselse. Det er ikke god stil i forhold til corporate governance, at man den ene dag er direktør og den næste bestyrelsesformand, men de største aktionærer anbefalede altså, det blev mig.”
Hvorfor blev du forbavset over det?
”Jeg havde svært ved at se mig selv som formand. Sådan en er jo mere ordentlig, mindre impulsiv - han er nok lidt mere blazer og slips, end jeg er. Jeg synes ikke, jeg er den type, man ville forvente var bestyrelsesformand - men det kan også være mine egne fordomme.”
Corporate governance har heller ikke altid været din livret, vel?
”Nej, for det kan virke en smule rigidt og bureaukratisk. Jeg indser dog, at man må lære af de skandaler og gale ting, der er foregået i erhvervslivet, og regler må der til. Men man risikerer, at man får så mange regler at følge, at bestyrelser udvikler sig til at blive kontrolorganer, der sætter hak i alle kasserne for de ting, der skal kigges på. På den måde bliver meget lidt tid tilbage til at sparre med den adm. direktør om, hvor virksomheden skal hen, og hvordan vi udvikler den. Og dét er vigtigt - måske det vigtigste.
I sidste udgave af Nyhedsbrev for Bestyrelser sagde Anders Dam: ”...at bestyrelsesformanden kun må være med et vist antal år! Vissevasse - det er fuldstændig vanvittigt.”
”HA! Jeg kan godt følge ham. Hvis du ser anbefalingerne om rekruttering, hvor bestyrelsesmedlemmer ikke må have været med i selskabet særligt længe, aldrig må have været leverandør, aldrig have været ansat - altså så ender man med nogle bestyrelsesmedlemmer, der sandsynligvis ikke forstår branchen. Man risikerer at få en bestyrelse, der lever flot op til kravene, men forstår de business’en? Hvis en virksomhed har en virkelig stærk direktør og sådan en bestyrelse, der er rekrutteret efter reglerne, så kan han da køre rundt med dem. Han får intet modspil, og det ligger heller ikke i anbefalingerne. De handler om at sætte kryds i boksen for revisionskomite, for CSR og så videre, men der er ikke nogen boks for, om man har brugt tid nok på udvikling af virksomheden.”
I 2008 sagde du, at det ville være klogt at få kvinder ind i DSVs bestyrelse og nu er to ud af seks bestyrelsesmedlemmer kvinder...
”Ja og kvinder er altså bedre end deres rygte! Vi har aldrig haft kvinder i bestyrelsen, og det er en branche uden kvinder, så det ville være sjovt at prøve det og høre, hvad de havde at sige. Først og fremmest er det nogle kompetente bestyrelsesmedlemmer. Annette Sadolin har haft en lang karriere i GE Capital og har stor international erfaring, og Birgit Nørgaard har siddet midt i en ordentlig tumult i Carl Bro, så hun har også en del erfaringer, der er interessante. Det, at de var kvinder, var bare et ekstra plus.”
Hvorfor?
”Det er bare anderledes, når der er kvinder med. Tonen bliver bedre - mere civiliseret.”
Vil du anbefale andre at få kvinder med?
”Jeg føler mig ikke skoet til at give anbefalinger til andre - jeg har nok at gøre med at hitte ud af mit eget.”
Du har været skeptisk overfor at have udlændinge i bestyrelsen, men i Saxo Bank har du en græker som er næstformand!
”Ja, og der er også en portugiser med, så alt foregår på engelsk. Samtidig er finansverdenen ny for mig, og den er svær at forstå. Der er en række begreber, jeg skal koncentrere mig meget for at huske, hvad er, og hvad forkortelserne betyder, hvad det hedder på engelsk - samtidig med jeg skal forsøge at lede møderne. Du kan tro, jeg hænger meget yderst på stolen i de møder. Jeg er fuldstændig udmattet bagefter. Heldigvis har jeg Thomas Plenborg ved siden af mig.”
Ja, du har også en professor siddende, hvordan er det?
”Dét er dejligt. Han var afgørende for at jeg sagde ja til jobbet, for hans speciale er jo kapitalmarkederne, og han kan forklare mig de ting, jeg ikke selv forstår, og han gøre det både to og tre gange, hvis det er nødvendigt.”
Hvordan kom du på tale til det job?
”Aner det ikke, men Kim Fournais ringede og spurgte. Jeg sagde, at det var da en dårlig ide, for jeg havde ingen erfaring med bankverdenen, men Kim sagde, at det var der jo så mange i banken, der havde, så det var ikke det, de havde brug for. Derfor gik jeg til et møde med dem. Bagefter tog jeg op i mit sommerhus, og lørdag morgen sagde jeg til min kone, at hvor smigret jeg end var, troede jeg nu nok, jeg takkede nej. I samme sekund ringede Kim Fournais. Han spurgte ikke, om jeg havde tænkt over det, næh han fortalte, at de var SÅ begejstrede for mødet. Var I virkelig, spurgte jeg, for jeg syntes, jeg havde sagt alt det forkerte. Ja for pokker - vi glæder os sådan til det, sagde han.”
Hvad overbeviste dig?
”Jeg blev lidt smigret og tænkte, jeg da kunne give det et forsøg. Det er en interessant virksomhed fyldt med spændende og begavede mennesker, og jeg er vild med bygningerne og miljøet derovre. Det er jo ikke Amagerbanken - der er stil over det!”
Hvad kunne du bidrage med?
”Det er svært at sige, men jeg har prøvet virkeligt mange ting gennem mine mange år i DSV, som jo er en langt større forretning, end folk i virkeligheden tror. Jeg har erfaring for at håndtere en meget stor organisation og bygge den op. Jeg har også en erfaring for at undgå konfrontationer og dårlige personsammensætninger, men jeg aner ikke, hvor langt mine erfaringer rækker i Saxo Bank regi.”
Tænkte du aldrig, de gerne ville have dig som formand, fordi du havde et godt navn og ingen erfaring med bankverdenen, og så kunne de køre med dig, som de ville?
”Tanken har da strejfet mig... derfor var det vigtigt, at Thomas Plenborg var med, for han forstår den verden og kan gennemskue, hvad der foregår. Hvis jeg bare skulle være kransekagefigur, ville det være kommet til en konfrontation meget hurtigt, for det er ikke noget for mig.”
DSV er en pæn poleret virksomhed og en børsdarling, var det så lidt af en brat opvågnen at komme til Saxo Bank, som ikke en darling nogen steder?
”For det første ser jeg ikke mig selv som pæn og uplettet. Leif (Tullberg) og jeg var da også nogle bisser. Jeg har ikke lyst til at være med, hvor det hele bare er pænt og poleret. Jeg har lyst til at være med, hvor der sker noget. Det gør ikke spor, der er noget tumult og pres. Bare samvittigheden er i orden. Så kan man rykke sammen om at overvinde det. Det kan jeg godt lide.”
Tænkte du aldrig, hvad det var, du havde rodet dig ud i?
”Jo da, for jeg blev jo lige så påvirket som andre læsere, når jeg så min aviser om morgenen. Så løb jeg over i banken - den ligger kun 50 meter fra mit hjem - ringede til Thomas Plenborg og fik ham til at komme, så vi kunne få svar på alle de spørgsmål, avishistorierne rejste. Det var jo helt horribelt - man blev nærmest overrasket over, at banken stod endnu. Folk i min omgangskreds syntes, det er da vældig synd, at jeg var kommet så galt af sted. Når man læste overskrifterne, troede man nærmest, banken stod på kanten af at blive lukket ned. Der var ikke engang nogen, der havde stævnet os!
Hvad syntes du om den annoncekampagne, banken kørte?
”Det var ikke min kop te - jeg synes, der var for meget forklaring og for meget knæfald i forhold til kritikken. Og så kostede den i øvrigt millioner af kroner, som gik til de aviser, der havde svinet os til.”
Hvad ville du have gjort?
”Jeg ville nok gerne have slået fast, at vi driver en ordentlig virksomhed, og derfor har vi intet at skulle undskylde. Vi er ikke perfekte, men vi har en vilje til at arbejde på at blive det.”
Hvad kommer imagetabet til at koste?
”Ikke så meget, for vi har kun en begrænset del af forretningen i Danmark. Banken har haft vækst hele tiden på trods af presseskriverierne, og vi har haft indtjeningsvækst. Hvis det hele var fup og humbug, kunne banken ikke tjene de penge. Det er klart, at for kapitalforvaltningsdelen, som er ved at blive bygget op her i Danmark, har det været uheldigt. Saxo Bank Asset Management har haft det mindre godt, end de kunne have haft det, fordi nogle potentielle privatkunder er blevet skræmte. Det er selvfølgelig irriterende for virksomheden.
I det hele taget er det irriterende eller rettere skræmmende, at der kan være sådan en skærende kontrast mellem virkeligheden og den virkelighed, der bliver beskrevet i aviserne.”
Ingen kommentarer:
Send en kommentar